Från Madrid till Svängsta – intervju med Ferdi

Dela på facebook
Dela på twitter

Karlshamn United är uppstickaren som gick raka vägen från division 6 till division 3, samtidigt som de vann division 2 futsal och startade upp en barn- och ungdomsverksamhet med 80 barn. Växtvärk? Nej, det rekryteras en tränare med erfarenheter från Levante, Real Madrid och nu senast norska elitklubben Kristiansund.


När vi träffar Ferdi Sriram är det ett varmt leende och en varm hand som möter oss. Han tar emot oss i omklädningsrummet på Marieborgs IP, ett omklädningsrum han hela dagen städat, fejat och gjort till sitt.
– Det här är mina spelares hem, här ska de trivas och känna att de blir omhändertagna. Omklädningsrummet för bortalaget var finare innan, men nu känns det bra.


Han visar oss vidare till det som tidigare var belamrat med prylar. Nu är det hans kontor med skrivbord, taktiktavlor och massagebänkar. Och hit är alla spelare alltid välkomna.
– Jag är en social person som gillar sällskap. Och för att lyckas med ett lag krävs att vi gillar varandra och varandras sällskap. Vi behöver bli som bröder, som gör allt för varandra. Då är fotboll enkelt, det är från a till b och 90 minuter.


Ferdi är 39 år gammal och kommer från Nederländerna. Hur hamnade han i Svängsta då?
– Vi har bra kontakter med killar i och från Holland, säger Denis Jahic, som syftar på Mostafa El-Kabir och till viss del Erton Fejzullahu. Sen pratade jag och Ferdi och han var här en helg och vi gillade varandra.

Bilden som Jahic har delas av Sriram, som flera gånger framhåller att han är imponerad av vad hans spelare också lyckats med vid sidan av planen.
– Jag gillar verkligen deras driv och deras satsning. De lever för fotbollen och för sin klubb.

Jahic har varit med från början och har bilden klar för vad han och klubben vill med rekryteringen av Ferdi Sriram.
– Vi vill fortsätta att växa både som lag och som förening. Vi har egentligen gjort fantastiska grejer på dessa fyra år, både sportsligt men också med vårt engagemang runt omkring. Vi har 80 barn igång och det är främst vi spelare som skött träning och matcher för dem, samtidigt som vi vunnit matcher och haft styrelsemöten. Nu hoppas vi att vi ska ta minst ett steg framåt med en duktig tränare med bra CV och erfarenhet.


Och när Jahic pratar om att ta steg framåt så menar han inte bara klubbens representationslag i division tre, utan också ungdomsverksamheten. Ferdi Srirams erfarenheter från Real Madrids och Levantes akademier kommer att användas även i Karlshamn United.
– Vi får en tränare som kommer ge oss så mycket mer än att planera träningar och coacha oss i matcher. Han kommer inte hit en halvtimme innan träningen och åker direkt efter.
Ferdi skrattar, han förstår svenska efter ett gäng år i Norge, och upprepar det han sagt dagen innan.
– Mina spelare börjar jobba klockan 08 på morgonen och är på träningen efter en hel arbetsdag. Då ska jag göra samma sak, jag börjar också klockan 08. I dag städade jag omklädningsrummet, i morgon gör jag något annat.


– Ja, du hör ju. Vi får en tränare som lägger väldigt mycket mer timmar än man kan förvänta sig, säger Denis Jahic


Ett utdrag ur Ferdis CV:
Real Madrid – ”Jag gillade det inte”
Rayo Vallecano – ”Gjorde ett bra år”
Levante – ”Som en familj, 3,5 år och jag kommer tillbaka och gör lite jobb för dem fortfarande”

Marieborgs IP kvällstid.

Relaterade artiklar