Var det bättre förr…

Dela på facebook
Dela på twitter

Foto: Magnus Arwidson

Diskussionerna är alltid igång när det gäller publiksiffror och varför de går neråt på många håll. Att Cmore har sin del i det vet vi ju alla men finns det fler saker som påverkar? Visst undrar man när en hel stad kommer ihåg spelare som var aktiva för 40 år sedan men vi minns knappt vilka som lirade i ett lag för tre säsonger sedan.

Tyvärr har jag inte kunnat läsa den serie som Connie Nilsson gjort i Blekingesport om gänget i KIK då det är låsta artiklar men många av dem som var med på den tiden var ju en annans förebilder och man fick även nöjet att spela med en hel del av dom. 1978 var man 14 år men tre år senare var en del av dom fortfarande igång och då var det dags att spela med dom.

Spelarna i laget var legender i Karlskrona och den stora frågan var varför det blev så? Självklart var de jäkligt duktiga hockeyspelare men dom hade en helt annan förankring i staden än vad dagens hockeyspelare har som lever sitt liv i sin ”hockeybubbla” med träning, matcher, resande och vilande långt borta från supporters.

Förr när man hade ett jobb vid sidan om så kan du ju själv tänka dig snacket dagen efter match när Nisse Jonsson kom till jobbet på Ericsson efter en vinst mot HV71 eller när Kirre kom till Dynapac som även det var en mycket stor arbetsplats i Karlskrona. De var levande publikannonser och hade en förankring i staden som var unik.

Jag säger inte att dagens spelare skall börja jobba vid sidan om för det är andra förutsättningar som gäller nu men den här förankringen är jätteviktig. Jag pratade med en person verksam i hockeyn nu och det han säger är att det skett en enorm förändring de senaste tio åren. Nu ser sig många spelare mer som egna ”varumärken” mer än spelare i en förening där det gäller att nå gemensamma mål.

Själv har jag känslan att det är lika viktigt med att statistiken på eliteprospects är rätt som att vinna matcher och då har det gått långt.

Det är självklart att dagens spelare ibland träffar sponsorer men man är inte riktigt en del i det som händer i stan utan det är 100% hockey som gäller. Självklart så har man inte mycket att välja på utan det är 100% fokus som gäller på det man gör men det kan vara en del i att vi knappt vet vem en spelare är när vi möter dom.

Vill man att KHK skall få tillbaka publik och intresse så behöver man beröra och det är inte bara det som sker på isen som är avgörande. Nu tycker jag ändå att man har en levande legend i Mats Lusth som jag tycker klubben skulle exponera mycket, mycket mer än man gör idag. När man intervjuar Lusth kan vad som helst komma och det är spännande. Skulle nästan vilja säga att han är en Des Moroney light…

Ha det

Mikael Johansson  

Relaterade artiklar