Cykelträning vid graviditet och simstressen

Dela på facebook
Dela på twitter

God morgon torsdag!

På torsdagar njuter jag alltid av frukost hemma, lite fix med administration i företaget och laddar för mammaträning kl 11.00 samtidigt som jag kollar på nyhetsmorgon i soffan. Underbart!

Det har helt klart blivit en favoritdag mitt i veckan.

 

Nu är det lite drygt en månad kvar till jul och mitt julklappstips om att köpa presentkort för gravid/mammaträning och individuell träningsrådgivning var uppskattat så nu är det några där ute som kommer att få träning av tomten. Om någon mer vill köpa är det bara att skicka mig ett mejl på liindaeriksson@gmail.com.

 

Hos mig råder ingen julstress. Dock stress över att simningen går katastrof. Jag ska ju alltså lära mig crawla innan Ironman i augusti 2020. Då kanske ni undrar varför jag är stressad över det. Jo men jag ska ju samtidigt hinna underhålla min löpträning, bygga upp cykelbenen/nöta sadel samt träna mina styrkepass, då är det frustrerande att försöka hinna få in massa tid i bassängen för att lära mig simma. Det där är kruxet med triathlon. Klassikern är annorlunda, då har du tydligt fokus under en period på skidor, sen är det cykelperiod, simning och sist löpning. Inför en Ironman behöver man kunna kombinera och träna många olika grenar på samma gång och försöka vara bra på allt. Bara för att man löper och har bra uthållighet så betyder inte det att man är bra på cykel. Benmuskulaturen behöver anpassa sig till att kunna få ut kraft i tramptagen och vänja sig vid långvarigt arbete på cykel inte bara kunna hålla igång och löpa långa pass.

 

Just nu kör jag bara ett cykelpass i veckan men detta är ju bara början och kommer ändras efter årsskiftet. Jag tycker att cykelträning är ganska tråkigt, inne som ute. Men förra veckan testade jag att gå på ett spinningpass för att få lite sällskap på cykeln. När alla sedan gick hem från spinningen satt jag kvar 50minuter ensam på cykeln så jag fick ihop mina 100min på cykel som låg i träningsplaneringen. Det blev lite roligare än att sitta helt själv och nöta sadel som jag gjorde veckan innan det. Vi får se vad jag får till denna veckan. Vissa älskar cykelträning, jag önskar jag var som dom..Men det kommer kanske 😊

 

När vi ändå är inne på cykling kan jag ju tipsa lite kring cykelträningen för gravida/nyblivna mammor. Cykelträning är perfekt träning för hjärtat och för många funkar cyklingen som träning under hela graviditeten! Det är också bra träning efter att man har fått barn (när det går att sitta på sadeln igen såklart) för att kunna jobba lite pulsträning och få igång benen igen innan löpträningen.

 

Är ni vana vid att löpa (oavsett om man är gravid eller inte) och sätter er på cykeln så rekommenderar jag att inte lägga på för tungt motstånd, benen kommer att stumna långt innan hjärtat blir trött eftersom era ben inte är anpassade till den typen av arbete. Så kör hellre lätt motstånd och trampa snabbare (med högre kadens som det heter). Många gravida upplever att mjölksyran kommer snabbare än tidigare vilket också kan undvikas av lättare motstånd. 

 

Det kan också vara skönt som gravid eller nybliven mamma att höja styret högt så man sitter mer upprätt på cykeln för att minska belastningen på bålen.

 

Är ni vana vid att mäta pulsen när ni löper så reagerar pulsen inte riktigt lika dant på cykeln. Är man en ovan cyklist är det väldigt svårt att komma upp i lika höga pulser som vid löpning så dom pulskurvorna är svåra att jämföra, det gäller alla, även mig. Jag själv har gjort ett maxtest på både cykel och löpning och fått fram mina olika pulszoner på cykel och i löpningen och det skiljer väldigt många pulsslag på mig. Men detta kan vara lite överkurs, ni behöver inte göra det så avancerat men jag vill bara upplysa er om att pulsen och pulsklockan skiljer sig vid löpning och cykling.

 

Pulsmätning är förövrigt något som är ganska dåligt under och precis efter en graviditet att använda vid alla typer av träning, den säger inte så mycket under denna perioden. Pulsen kan variera från dag till dag och oftast är den runt 10-15 slag över vad du normalt har. Så skippa pulsklockan och kör på känsla istället.

 

Ska ni sitta inne och cykla så rekommenderar jag även en podd, musik eller ha med sig en platta och kolla på någon serie, annars blir det ganska segt. Men det är ju min upplevelse. Ni kanske ÄLSKAR cykling, testa, jag har vänner som är förälskade och om man nu inte kan/får löpa så är det ju drömmen att få svettas och flåsa lite!

 

Nu ska jag snart köra mot torsdagsträningen med Mammagruppen. Nästa vecka 28/11 startar jag upp den TREDJE mammaträningsgruppen för denna hösten, så himla kul. Det trodde jag inte när jag körde igång verksamheten för 3 månader sedan att det skulle bli så 😊 Snart verkar det även bli en gravidträningsgrupp också. Fantastiskt roligt!

 

Styrka, svett och kärlek!

// Linda

Relaterade artiklar