Martin Magnusson om det laddade ämnet ELIT…

Dela på facebook
Dela på twitter

Det har funnits tränare, sportchefer och spelare som bidragit till att det finns eller funnits elit i Blekinge. Inom såväl hockeyn som fotbollen men även i en del andra sporter såsom pingis där bl a Glenn Östh flyttade fram Lyckeby BTK:s position i Sverige.

Det är väldigt ofta stora personligheter med hög kravfaktor som ligger bakom en framgångsvåg som leder mot elit eller t o m når dit. Och det går att flika in Stephan Åkerström som förde Trions damlag till Allsvenskan. Blekinge fick gynnsam slagsida inom hockeyn när ett gäng ledare intog länet för omkring tio år sen. Fredrik Söderström satte ut Olofströms IK på kartan, Tomas Kempe byggde elitstämpel på Karlskrona HK i division 1 och flyttade fram klubbens positioner till allsvensk nivå. Kempe lyfte det Micke Nilsson grejat under sina år i KHK till nästa nivå. Att Kempe fick sparken i KHK är enbart en pinsam historia och första delen kring att klubben vacklade när det brände till.


Janne Karlsson tog över och han sa själv att han såg sig som konsult som tränare. Ett proffs länet hade under en sekvens. Blekinge intogs av Stefan Bengtzén som grejade hit Pelle Hånberg och på den vägen tog sig Karlskrona HK hela vägen till SHL. Två proffs som lever med elit runt sig varje dygn, även idag.


Per Ljusteräng satte snabbt prägel på både sig själv och Krif Hockey under sina tränarår i Blekinge. Ett proffs som lever elit även i division 1. Ljusteräng förändrade verkligen Krif Hockey och det var bara för hans omgivning att koppla upp sig på den nivån han krävde. Återigen hade länet en tränare som levde elit i division 1-hockeyn och Ljusteräng var alltid minutiöst förberedd. Struntar i att räkna på hur många spelare som nådde till Hockeyallsvenskan eller SHL via Ljusteräng men det är en jäkla massa.


Mörrums GoIS har en historik med hur många skickliga tränare som helst. Det är lite där föreningen famlat efter alla åren på näst högsta nivå. De har haft svårt att träffa rätt helt enkelt rörande tränarvalet. Som betyder så mycket. Och ska man prata elit eller vill åt det hållet så är det så jäkla viktigt att ha klart för sig vad det handlar om.


För toppskiktet skördar. Och väldigt få når dit. Samtidigt så lever de delvis i en grädde på så sätt att de utövar sin idrott på heltid och får verktyg varje dag för att utvecklas. Det är oftast en handplockad skara som får möjligheten att leva varje dag med elit.


Spelarna i Mjällby AIF gör det varje dag och tränaren Marcus Lantz har hela tiden en utmaning i hur Maif ska vinna matcher i fotboll. Idag så finns det ingen gammal mall att ta fram för att skapa förutsättningar för att ta tre poäng i elitfotboll. I stort sett allt bryts ner i detaljer och väldigt mycket handlar om att hitta brister i motståndarens uppträdande i kombination med att ha subjektiv finurlighet när bollen finns i ägo. Men det är väldigt enkelt – och ett tydligt konstaterande – att Blekinge berikas och utvecklas när vi får hit unika ledare som hänger på den befintliga verksamheten. Och som gör skillnad.


Elit handlar många gånger om att leva med en hög kravbild varje dag. För det är så individen utvecklas. Och det är flera hundra mil från Blekingefyran i fotboll. Om rätt det är en charmig fotbollsserie. Det är så otroligt viktigt att talar man om elit, så ska det ha substans. För det är inte social verksamhet.

Martin Magnusson

Relaterade artiklar